content top

תזונה בתקופת ההריון

תזונה בזמן הריון

הריון הוא תקופה רגישה במיוחד מבחינת תכנון התזונה, וחשוב מאי-פעם להקפיד על תזונה נכונה, שכן חומרי המזון שצורכת האם אינם משמשים רק עבורה, בתקופה הרגישה בה היא נמצאת, אלא מהווים את חומרי הבנייה של העובר המתפתח בבטנה. חומרים אחרים, לעומת זאת, עלולים לפגוע בעובר ולכן במהלך תכנון תזונה בהריון, בין אם אתן בונות תפריט בעצמכן ובין אם אתן עושות זאת בעזרתה של דיאטנית קלינית, חשוב להימנע מהם. מהם העקרונות החשובים של תזונה בהריון? איזה מאכלים מומלצים ומאיזה מאכלים מומלץ להימנע? בואו נפרט מהם העקרונות החשובים של תזונה בהריון.

 

איזה מאכלים אסור לצרוך בזמן הריון?

 

מערכת החיסון של העובר נמצאת עדיין בשלבי התפתחות, ועל כן כל תזונה בהריון צריכה להימנע ממאכלים שעלולים לגרום לזיהום ומחלות, ולהקפיד על מספר כללי מניעה חשובים. בין הכללים הללו ניתן למנות הקפדה על רחיצת פירות וירקות במים וסבון לפני השימוש; לחמם כל מזון מוכן לאכילה או מבושל שנשמר במקרר לטמפרטורת רתיחה; לשטוף ידיים בטרם אכילה; להשתמש במגבות נייר וכדומה.

המזונות שאסור לצרוך במהלך תזונה בהריון הם בשר שאינו עשוי well done, מאכלים המכילים קצף ביצים כגון טירמיסו ומוסים או ביצים לא מבושלות כגון ביצת עין, מאכלי חלב לא מפוסטרים, מיצי פירות וירקות לא מפוסטרים, נבטים שלא עברו בישול, מאכלי ים לא מבושלים ועוד.

 

באיזה מזונות כדאי להמעיט בזמן הריון ?

 

מזונות אחרים ניתן לכלול בקביעת תזונה בהריון, אך במינון נמוך, או שמומלץ להימנע מהם. בין המזונות הללו מופיע הקפאין, שעודף שלו עלול לגרום הפלות ולידת עובר קטן. ניתן לכלול קפאין, אך במינון לא גבוה, עד שלוש כוסות ליום. גם כמות קטנה של אלכוהול מותרת תיאורטית במהלך הריון, אך כיון שלא ברור מהי הכמות שאינה מסוכנת מומלץ להימנע ממנו באופן גורף. כבד מספק במהלך תזונה בהריון חומרים חשובים כגון ברזל, אך מאידך מספק כמות גדולה של ויטמין A שעלול לגרום למומים מולדים, לכן כדאי שלא לצרוך ממנו כמויות גדולות.

 

איזה מאכלים חשוב לצרוך במהלך תכנון תזונה בהריון ?

 

  • חומצה פולית היא אחד המרכיבים החשובים ביותר להתפתחות תקינה של העובר.  כמויות נמוכות מדי של חומצה פולית עלולות לגרום נזק למערכת העצבים של העובר, משום כך תזונה בהריון צריכה לכלול כמויות מספיקות שלה. חומצה פולית ניתן להוסיף לתפריט תזונה בהריון בעזרת צריכה של קטניות, לחמים מעושרים, ירקות עלים ירוקים כגון רוקט ועוד. מקובל גם לצרוך חומצה פולית בנוסף לתזונה הרגילה, בשילוב עם תוספי תזונה.
  • סידן הוא מרכיב נוסף שחשוב לשלב במהלך תכנון תזונה בהריון, בשל תרומתו לבניית העצם ולאיזון לחץ דם גבוה של האם. ניתן לשלב סידן בתפריט תזונה בהריון באמצעות מוצרי חלב, סרדינים משומרים, שעועית במיה ועוד
  • חומצות שומן ואומגה שלוש חיוניות הם גם בתכנון תזונה בהריון. הגוף אינו מסוגל לייצר אותן ועל כן חשוב מאוד לקבל כמות מספיקה שלהן במהלך תזונה בהריון. הן אחראיות להתפתחות מוחו של העובר וחוש הראייה שלו, ומושגות בעזרת צריכה של דגים, אגוזי מלך וירקות ירוקים ועליים.
  • ברזל אחראי לבניית ההמוגלובין המוביל את החמצן בדם. תזונה בהריון תועשר בברזל בעזרת בשר, תרד, קטניות, דגני בוקר מועשרים, תפוחי אדמה וקינואה.
  • אבץ תורם לחלוקת התאים ולתפקוד תקין של המערכת החיסונית. תזונה בהריון יכולה להסתייע במרכיבים כגון בשר, קטניות, דגנים מלאים, מוצרי חלב, דגים ואגוזים.
  • ויטמין סי ידוע כמרכיב החשוב לבריאות המערכת החיסונית של האדם הבוגר, ועבור העובר הוא חיוני ליצירת המרכיב קולגן המחבר בין התאים ולשיפור ספיגת הברזל בדם. תזונה בהריון תועשר בויטמין סי בעזרת פירות בעיקר – פירות הדר, גויאבה, קיווי, מלון וגם פלפל אדום.