לצד 3 אבות העם היהודי, ישנם 5 אבות לא פחות חשובים – אבות המזון: שומנים, פחמימות, חלבונים, ויטמינים ומינרלים. תזונה בריאה כוללת את כל 5 אבות המזון, כמובן במינונים נכונים.
יש הטועים לחשוב כי רק מי שמכריז על דיאטה חייב להכיר את 5 אבות המזון, ולתכנן בהתאם את התפריט שלו. אבל 5 אבות המזון הם חלק בלתי נפרד מאורח חיים בריא באופן כללי, והרי הדיאטה הטובה ביותר היא פשוט לא לעלות במשקל יתר על המידה…
החלבונים בונים את השרירים, התאים וההורמונים. פחמימות מספקות לגוף אנרגיה, כשמחסור בהן יגרום לגוף להשתמש בחלבונים לצורך פעילותו במקום לשם בניית שרירים. תזונה נכונה תכלול בעיקר פחמימות מורכבות (קטניות למיניהן, אכלים המבוססים על חיטה מלאה, שיבולת שועל ודגנים מלאים אחרים,אורז מלא, זרעים). שומנים הם אולי האויבים של ירידה במשקל אבל במקביל כמות תקינה מהם חיונית לשם הגנה על האיברים והרקמות וכדי לבודד את הגוף מחום וקור. הוויטמינים נחוצים לשם המטבוליזם של הגוף, בניית הורמונים וכדוריות דם, פעולה תקינה של מערכת העצבים ומניעת מחלות, ולכל אחד מהמינרלים השונים תפקיד משלו: מגנזיום שומר על קצב הלב, מאפשר פעילות תקינה של השרירים והעצבים ותורם רבות למערכת החיסונית; סידן בונה את העצמות והשיניים; ברזל מעביר חמצן לכל פינה בגוף, מספק אנרגיה ומחזק את המערכת החיסונית; לאבץ תפקיד משמעותי בחלוקת התאים ובתהליכי גדילה; וכמובן שישנם עוד מינרלים רבים אחרים.
תפריט דיאטה (ולמעשה כל תפריט) יכלול את 5 אבות המזון לפי החלוקה הבאה:
כ- 55-60% מסך הקלוריות היומית תגיע מפחמימות מורכבות, והשאר יתחלקו פחות או יותר שווה בשווה בין חלבונים לשומנים, כשכמובן חשוב מאוד לקבל גם את כל הוויטמינים והמינרלים החיוניים לגופנו.
חשיבות האיזון בין 5 אבות המזון מתעצמת כשמדובר בדיאטה לילדים, שכן מחסור באחד מהאבות במהלך הילדוּת עלול לפגום בהתפתחות באופן בלתי הפיך. תקופות רגישות נוספות המחייבות התייעצות עם דיאטנית בטרם בחירת דיאטה הן הריון והנקה – דיאטה בהריון שאינה מכילה את כל 5 אבות המזון במינונים נכונים עלולה להזיק לעובר.
אגב, החלוקה ל-5 אבות המזון אינה נחלת כל מומחי התזונה: על פי רפואה סינית, למשל, המאכלים מחולקים לפי טעמים, כשכל אחד מחמשת הטעמים מקושר לאחד מחמשת האלמנטים (מתוק – אדמה, חריף – מתכת, מלוח – מים, חמוץ – עץ) ויש להקפיד על איזון בין 5 האלמנטים (כמו גם בין מאכלי Yin למאכלי Yang).
האם ניתן לקיים דיאטה צמחונית ובכל זאת ליהנות מכמות תקינה של כל 5 אבות המזון? בוודאי.
חלבונים אמנם נמצאים בשפע בבשר, אבל ניתן לקבל אותם גם מהצומח – מדגנים וקטניות (יש לשלב בין שניהם כדי לקבל את כל חומצות האמינות החיוניות). המעבר משומנים מן החי אל שומנים מן הצומח משפר את בריאות מערכת הלב וכלי הדם ופחמימות ממילא נמצאות במאכלים נטולי בשר. ויטמינים נמצאים בפירות ובירקות, ומינרלים חיוניים ניתן לקבל גם מהצומח – ברזל, למשל, מצוי בשפע בקטניות שונות, בטחינה, בברוקולי, באגוזים שונים ובנבטי חיטה.
המין האנושי ממציא כל הזמן דיאטות חדשות, אך למרבה הצער חלקן לא מקפידות על שילוב מושכל של כל 5 אבות המזון – למשל, דיאטת חלבונים שבה כמות החלבונים בתזונה מוגדלת על חשבון מרכיבים אחרים, או דיאטת כסאח ללא פחמימות שבה כמעט ולא אוכלים פחמימות.
דיאטות אלו אולי מובילות להרזיה, אך לצד השלת הקילוגרמים המיותרים הן עלולות להמיט על הגוף מצוקות חמורות.