content top

אבקות

אבקות חלבון כשמן כן הן – אבקות המכילות בעיקר חלבונים. הן משמשות כתוסף תזונה וכתוספת לתפריט דיאטה זה או אחר, ומטרתן העיקרית היא לסייע בבניית השרירים כך שהן משווקות בעיקר כתומכות בדיאטה לספורטאים.

חשוב מאוד לצרוך אבקות חלבון, כמו כל תוסף תזונה, באופן מושכל – ואחרי התייעצות עם אנשי מקצוע בתחום התזונה (דיאטנית או מומחים בתזונת ספורט).

סוגי אבקות חלבון

אבקות חלבון להגדלת נפח שריריםישנם 4 סוגים של אבקות חלבון אותן ניתן לשלב בתפריט דיאטה לספורטאים ולמתאמנים: מי גבינה, קזאין, אלבומין – ואבקות חלבון המכילות שילוב של הנ"ל.

מי גבינה הם החלבון שנספג הכי מהר והכי טוב בגוף, ועל כן הם גם הנפוצים ביותר בשימוש. אמנם אחרי אימון תמיד אפשר לאכול גבינה, או טונה, ולקבל מהם חלבון חיוני, אבל יש המעדיפים אבקות חלבון (וכאמור, מי גבינה) שכן הן נוחות, זמינות, דלות בשומן רווי שמזיק לגוף ודלות בכולסטרול מזיק (בשר, למשל, שגם הוא מקור מצוין לחלבון מכיל גם כולסטרול וגם שומן רווי במקרים רבים).

ספורטאים רבים ובאדי בילדרים מאמינים כי חשוב לצרוך חלבון מייד לאחר אימון, ואכן יש לכך חשיבות, אבל באופן כללי כדאי להקפיד על תפריט דיאטה שמכיל מספיק חלבון (תפריט דיאטה מאוזן מומלץ כמובן לא רק לספורטאים אלא לכולם – אבקות חלבון יכולות לשמש כתוסף תזונה במקרים של דיאטה שכמות החלבון בה מועטה יחסית).

על מנת לדעת מהי הכמות האופטימלית של מי גבינה ואבקות חלבון באופן כללי רצוי מאוד להתייעץ עם דיאטנית, שכן הכמות נקבעת בהתאם לנתונים רבים – הדיאטה של האדם, מבנה גופו, אורח חייו וכו'.

גם אבקות חלבון אחרות מיוצרות ממקורות צמחיים – קטניות, אורז או ביצה, ובמקרים רבים מוסיפים להם טעמים מלאכותיים (בעיקר מתוקים) על מנת להקל על השילוב שלהם בתפריט דיאטה. חלק מאבקות החלבון מועשרות גם בוויטמינים ומינרלים, או בקריאטין למשל, ובכך מספקות לגוף את מה שהדיאטה לעתים מחסירה ממנו.

פעילות גופנית כחלק מדיאטה נכונה

ישנם אינספור סוגי דיאטות, ולכל אחת מהן מאפיינים שונים ודגשים אחרים – אבל על דבר אחד מסכימים כל מומחי התזונה: תזונה נכונה שלא מלווה בפעילות גופנית אינה דיאטה יעילה. כמובן שאין צורך להפוך לבאדי בילדרים או לרוץ מרתון כדי שהדיאטה תצליח – אבל פעילות פיזית סדירה (4 פעמים בשבוע) ומשמעותית (לפחות 30-40 דקות בכל פעם) היא הכרחית, ולמעשה אף עשויה להיות ההבדל בין כישלון מדכדך לבין הרזיה ותחושת סיפוק מהדיאטה.

כמובן שבמקביל לפעילות הגופנית, חשוב מאוד להקפיד על תפריט דיאטה מאוזן, כזה שמספק לגוף את כל צרכיו ואת כל אבות המזון (חלבונים, פחמימות – בעיקר מורכבות, ויטמינים, מינרלים ושומנים) כדי שיעמוד בכבוד בכל המטלות.

תוספי תזונה אחרים שכדאי לשלב בתפריט דיאטה

תוסף תזונה אחר, רב חשיבות בעיקר לספורטאים אך לא רק, הוא קריאטין. הקריאטין מעלה את מסת השריר, משפר ביצועי פעילות פיזית הדורשת כוח מתפרץ לטווח קצר, מאפשר אימונים אינטנסיביים יותר וכן התאוששות מהירה יותר לאחר מאמץ פיזי. המקור לקריאטין יכול להיות בשר אדום (רזה) וכן דגים, ולמי שבוחר בתפריט דיאטה נטול בשר ודגים – תוספי תזונה ייעודיים המכילים קריאטין.

תוסף תזונה פופולארי אחר, בעיקר בגלל שגם הוא חסר במקרים רבים בתפריט דיאטה, הוא B12. ויטמין חשוב זה נמצא בעיקר בבשר ובביצים, וכן בחלב. מי שבוחר בדיאטה צמחונית (שלא לדבר על טבעונית), חייב לצרוך B12 ממקור אחר – דגני בוקר מועשרים או תוסף תזונה. רמה נמוכה של B12, בעקבות דיאטה לא מאוזנת או כל סיבה אחרת, מביאה לעייפות רבה, קושי בריכוז, חולשה, הפרעות נוירולוגיות וסיכון מוגבר ללקות במחלות רבות.