אפריקה, היבשת השנייה בגודלה בעולם, עשירה במגוון גיאוגרפי ותרבותי כאחד. מאחר והיא המקור למין האנושי, תרבות המזון בחלקי היבשת השונים השפיעה על כלל האוכלוסייה בעולם.
ברחבי אפריקה, הארוחה העיקרית ביום בכל תפריט דיאטה היא ארוחה הצהריים, שמורכבת בד"כ מתערובת ירקות, קטניות ולעיתים בשר. למרות שבשרים שונים מהווים תפריט דיאטה בסיסי באזורים שונים, עדיין אפריקאים רבים לא מסוגלים לאכול בשר לעיתים קרובות בשל אילוצים כלכליים. בשר בקר, כבש ועיזים הם יקרים למדי באפריקה והם נשמרים לאירועים מיוחדים בלבד. לעומת זאת דגים מצויים בשפע באזורי החוף והאגמים.
לכל איזור יש שילוב מזונות הנקרא נזיד, מרק או רוטב. תערובת זאת מוגשת על מצע של דייסה או מחית עשויה מירקות שורש כגון קסאווה או דגנים כמו אורז, תירס, דוחן. מגוון מרכיבי התערובת משתנה בהתאם לאזורים השונים והוא עשיר יותר בעיקר באזורי החוף ובמקומות הרריים שהם פוריים יותר.
בדיאטה אפריקאית מסורתית בשר ודגים לא מהווים את עיקר הארוחה והם משמשים רק להעשרת התבשיל. בד"כ הבשר הוא מצרך נדיר ורק הקניבלים מרבים לאכלו.
שיטות בישול מסורתיות כוללות אידוי המזון בעטיפות עלים(קליפות בננה או תירס), טיגון בשמן, גריל או טיגון על אש מדורה ואפייה באפר.האפריקאים בד"כ אוכלים עם הידיים.
מדינות צפון אפריקה אשר גובלות בים התיכון הן ברובן מדינות מוסלמיות. כתוצאה מכך תזונתן משקפת את מסורות הדת. הדת המוסלמית אוסרת אכילת בשר חזיר או כל חיה אחרת שלא נטבחה בהתאם למסורת האמונה. בדומה לאזורים האחרים באפריקה רוב התזונה מבוססת על גרעיני תבואה. יחד עם זאת,בישול בשמן זית, בצל ושום נפוצים מאוד במדינות צפון אפריקה. כמו כן תבלינים כגון: כמון, קינמון וציפורן.לחם שטוח הוא תפריט דיאטה בסיסי בכל ארוחה, כולל ארוחת בוקר שבד"כ מורכבת מדייסת קוואקר.
תפריט הדיאטה בארוחת הצהריים היא הארוחה העיקרית והמנה העיקרית בה היא קוסקוס שעשוי מדוחן או מקמח חומוס. מנה זו מלווה בסלטים וירקות. מנות עיקריות נוספות כוללות טאג'ין(סיר חרס בצורת חרוט) שמבשלים בו ארוחה שלמה. בשר כבש ושיפודי בקר מבושלים בסיר. כמו כן ירקות כגון: במיה, סוג של עלי תרד וצנוניות. פירות נפוצים הם תפוזים, לימונים, אגסים ודודאים. קטניות כגון פולי פול, עדשים, אפונה צהובה ואפונה שחורת עין שייכים אף הם לתפריט הבסיסי. משקאות אלכוהוליים אסורים לפי המסורת האסלאמית. תה מנטה וקפה הם משקאות נפוצים באזור זה.
במערב אפריקה תפריט הדיאטה הבסיסי הוא מגוון ביותר. האורז שולט ממאוריטניה ועד ליבריה, דרך סהל(חבל ארץ שמשתרע ביבשת בין מדבר סהרה ודרום סוואנה).
הקוסקוס נפוץ בעיקר בסהרה. לאורך החוף מחוף השנהב ועד ניגריה וקמרון נפוצים שורשים למיניהם בעיקר בטטה וקסאווה. הקסאווה שיובא מברזיל ע"י הפורטוגזים, מבושל ולאחר שחובטים בו הוא נהפך לעמילן. מבין ירקות השורש הבטטה היא הנפוצה ביותר במערב אפריקה. הדוחן משמש להכנת דייסת קוואקר.
שמן דקלים הוא הבסיס לתבשיל בגמביה, בדרום ובמזרח. באזור סהליאן חמאת בוטנים משמשת כמרכיב העיקרי בתבשיל. תבשילים אחרים מבוססים על במיה(גדלה במקור ביערות הגשם של אפריקה), עלי בטטה או קסאווה ושעועית. ירקות אחרים הם חצילים, כרוב, גזר, צ'ילי, חסה, בצל ועגבניות שרי. כל התבשילים באזור זה עשירים בתיבול במיוחד עם פלפל צ'ילי.
מקורות לחלבון מבשר כוללים בקר, כבש, עוף ועזים, למרות שבשר הבקר בדרך כלל נשמר לחגים ולאירועים מיוחדים. באזורי החוף אוכלים דגים.מאכלים עם בשר חזיר ניתן למצוא רק באזורים שאינם מאוכלסים על ידי מוסלמים. באזורים אלו נהוג לאכול בשר עכברושים, אנטילופות, מכרסמי עשב וקוף. בחלקים שונים של מערב אפריקה אוכלים גם חלזונות ענק.
סחר חוץ והגירה מארצות ערב ודרום אסיה הפכו את תרבות מזרח אפריקה למיוחדת, במיוחד באזורי החוף. תפריט הדיאטה הבסיסי כולל תפוחי אדמה, אורז, סוג של בננה מעוכה ותירס שמבושל עם דייסת קוואקר. לדייסה זו מוסיפים לעיתים שעועית או צלי בקר, תפוחי אדמה או ירקות. בקר,עזים, עוף וכבש הם הבשרים הנפוצים ביותר. מחוץ לקניה במרכז אפריקה ובדרומה צלי הבשר הוא לא חריף במיוחד, אולם רק באזורי החוף משתמשים ברוטב חריף על בסיס קוקוס.
לשני שבטים שהם רועי עדרים – שבט המסאי והפולבה, יש תבנית אכילה שונה. פרט לאירועים מיוחדים הם לא מרבים באכילת בשר, אך הם מתקיימים בדוחק מתפריט דיאטה שמבוסס על חלב טרי או מוחמץ ועל חמאה. זוהי תופעה יוצאת דופן משום שרוב האפריקאים אינם צורכים חלב ומוצריו בגלל אי סבילות ללקטוז.
בסומליה ואתיופיה מרבית המאכלים הם חריפים ומתובלים בצ'ילי ובשום. הדגן הבסיסי שנקרא טף, עשיר במיוחד בברזל ובערכים תזונתיים יותר מאשר כל דגן אחר שמצוי באפריקה. מכינים ממנו אנג'רה, לחם "דאבו" ומחמצות.
בחלק הדרומי של היבשת מזג האוויר נוח יותר ולכן ניתן למצוא בו מגוון גדול יותר של פירות וירקות בתפריט הדיאטה כגון: בננות, אננס, פפאיה, מנגו, אבוקדו, עגבניות, גזר, בצל, תפוחי אדמה וכרוב. למרות זאת, בבסיס הארוחה המסורתית יבולי שדה כגון תירס או אורז המהווים תוספת לצלי הבשר. לעיתים מוסיפים לבשר הצלי ירקות כגון: כרוב, תרד או לפת. באירועים מיוחדים אוכלים דגים, שעועית או בשר עוף.
לאפריקאים ממוצא הולנדי בדרום אפריקה, לאירופאים ולהודים באפריקה יש תזונה הדומה לזו שבארצות מוצאם. באזורים עירוניים, לעומת זאת, התזונה של האפריקאים השחורים מבוססת יותר על בשר בדומה לזו של השבטים במערב אפריקה.התוצאה היא תזונה לא מאוזנת. בחלקים נרחבים באפריקה התזונה המסורתית לוקה במחסור של ויטמינים, מינרלים חיוניים וחלבון וגורמת למגוון של מחלות.
בנוסף קיים איום תמידי של מקורות מזון המהווים סכנה שנובע ממזג אויר(בצורות ושיטפונות)ומלחמות.עם אוכלוסיה שהולכת וגדלה, יבשת אפריקה נאבקת בכדי לשמור על בריאות אזרחיה.