השנה 2001. ויקיפדיה עולה לאוויר האינטרנט, אריאל שרון מוכתר כראש ממשלה, "נפלאות התבונה" זוכה באוסקר – ו"לאכול לחם ולרזות" הופך לרב – מכר לשמחת חובבי הסנדוויצ'ים, שלא האמינו כי יבוא יום ודיאטנית תמליץ על דיאטה שמבוססת על לחם.
מי שפיתחה דיאטה ייחודית זו היא ד"ר אולגה רז, דיאטנית קלינית ובעלת תואר שני בתזונה ובביוכימיה. ד"ר רז היא אחת הנפשות הפעילות והמוכרות ביותר בתחום הדיאטה, ובנוסף ל"לאכול לחם ולרזות" כתבה גם את "מרזים עם אולגה רז". שיטת הרזיה נוספת שפיתחה ד"ר רז, לצד דיאטת הלחם, נקראת "אימון תזונתי" וכשמה כן היא – אימון אישי משולב בייעוץ תזונתי.
הרעיון הבסיסי של דיאטת לחם הוא שאפשר לרדת במשקל גם בלי לסבול, ואפילו להיפך: כשלא סובלים, קל יותר להשיג את היעד – שהרי דיאטה שבה כל יום מלא ייסורים וכמיהה למזונות אסורים היא מכשול שמעטים מצליחים להתגבר עליו, ואכן ברוב המקרים תוך זמן קצר היא מתפוגגת והאדם חוזר לתפריט רגיל, כלומר לסורו.
דיאטת לחם מאפשרת אכילת סנדוויצ'ים מלחם שעשוי מחיטה מלאה או שיפון (לחם קל, ששתי פרוסות שלו שוות ערך מבחינת כמות הקלוריות שבהם לפרוסה אחת של לחם רגיל), ולמרוח בתוכו מה שרוצים – אבל שכבה דקה. בנוסף מותרים ירקות ללא הגבלה וכמובן מומלצת מאוד שתיית מים רבה (רעיון טוב בלי קשר לדיאטה). אורז מלא או פסטה יכולים להוות תחליף לסנדוויץ', וחשוב מאוד לאכול כל 3-4 שעות כדי למנוע תחושת רעב, שדוחקת בנו לאכול מאכלים שמנים ולא בריאים.
הרזיה תוך כדי אכילת שלל סנדוויצ'ים (בין 4-6 לנשים ועד 8 לגברים) מדי יום? לכאורה מדובר באוטופיה בלתי אפשרית, אבל עדויות של מי שהתנסו בדיאטה ייחודית זו מוכיחות כי אכן ניתן לאכול לחם ולרדת במשקל (קצב הירידה במשקל משתנה מאדם לאדם, כמובן).
"סוד" ההצלחה של דיאטת לחם הוא תחושת השובע, ושביעות הרצון הכללית. לשובע אחראיות העובדה כי אוכלים בכל 3-4 שעות (עוד לפני שמספיקה להתעורר תחושת רעב מסוכנת), והעובדה כי סרוטונין (שהגוף מייצר בעקבות צריכת פחמימות) מייצר תחושות שובע ורוגע. הממרחים שבסנדוויצ'ים מספקים לגוף את קבוצות המזון הנחוצות לו ושפע הירקות שבתוך הסנדוויצ'ים ולצידם תורמים ויטמינים וגיוון.
מאחר שזו דיאטה שלא כרוך בה סבל, ואפשר לאכול מאכלים אהובים, אין מאבק יומיומי להמשיך אותה. לא נדרשת הכנת מאכלים מסובכים, ואין צורך בספירת קלוריות סיזיפית – עוד סיבות לכך שכל כך קל להתמיד בדיאטת לחם. בנוסף היא גם זולה יחסית וכל אחד יכול לעמוד בה.
דיאטת לחם, מדגישה ד"ר רז, אינה דיאטה מהירה – שסכנותיה וחסרונותיה ידועים לכל, אלא שינוי מהותי ויסודי של התפריט.
תפריט דיאטה בשיטה זו יכלול 3 מנות ביצים בשבוע (לא משנה מהי צורת ההכנה, כשכמובן אוכלים את החביתה או העין בתוך כריך), מנה אחת של בשר רזה מדי יום (עוף, דג, סינטה של בקר, הודו) או תחליף צמחוני למי שנמנע מאכילת בשר, הרבה מים ולא יותר משלוש כוסות קפה ליום. הממרחים המומלצים למריחה בסנדוויצ'ים הם אבוקדו, חומוס, טחינה, פסטרמה (הודו או עוף), סלמון מעושן, גבינות לא שמנות מדי וריבה לייט כשרוצים רגע מתוק החיים. פרי אחד ביום ומעדן חלב אחד ביום יתקבלו אף הם בברכה, ובכל ארוחה – וגם ביניהן – רצוי לשלב ירקות בצבעים מגוונים. שילוב ממרחים מכל הסוגים הנ"ל מספק לגוף את כל המרכיבים הנחוצים לשם תפקוד תקין ומלא.