לימודי תזונה הם מקצוע המוגדר כמקצוע פרא-רפואי, כלומר מקצועות עזר למקצועות הרפואה. תזונת האדם היא נושא שמשיק לנושאים ותחומים רבים, ביניהם גוף האדם, המזון ומאפייניו, פסיכולוגיה, מדעי החברה ועוד. משום כך נדרש, מי שמבקש ללמוד את התחום של לימודי תזונה, לרכוש לעצמו ידע בתחומים רבים, במהלך ההכשרה המקצועית. במאמר הבא נסקור היכן ניתן ללמוד את התחום, איזה מקצוע מקבלים בוגרים של לימודי תזונה, מהם התחומים הנלמדים במסגרת לימודים אלה, מהו מסלול ההכשרה שעובר מי שבוחר להתמחות בתחום זה, ואיזה מקומות עבודה יקבלו בברכה את הבוגרים של לימודי תזונה.
לימודי תזונה נלמדים במגוון רחב של מוסדות, החל באוניברסיטאות השונות, ועד מכללות ומכללות המתמחות ברפואה משלימה. עם זאת לא כל המוסדות מעניקים תעודת מקצוע רשמית של משרד הבריאות, אלא מוסדות בעלי הכרה אקדמית בלבד. מוסדות לימוד אחרים מעניקים תעודות מסוג שונה, כגון תעודות של איגוד הנתורופתים הישראלי וכדומה. לימודי תזונה נלמדים גם במסגרת תארים כגון מהנדס מזון או הנדסאי מזון, אך הם אינם לימודים לתואר דיאטנית קליני או דיאטנית קלינית.
מי שמסיים את לימודיו, ובמידה והוא למד במוסדות אקדמיים מוכרים, מקבל את התואר "בוגר במדעי התזונה", שהוא תואר ראשון. לאחר שהו עובר את מסלול ההכשרה המלא, הוא מקבל את התואר "דיאטן קליני" או "דיאטנית קלינית".
תנאי הקבלה משתנים בין המוסדות השונים, בהתאם ליוקרה ולביקוש שיש בכל מוסד. הציון הקובע לצורך קבלה מורכב משקלול של הציון הפסיכומטרי עם ציוני הבגרות של המועמד ויש לפנות למוסדות השונים במטרה לברר מהו הציון הנדרש בכל אחד מהם.
בתום לימודי התואר הראשון במדעי התזונה נדרש הבוגר לעבור חצי שנת התמחות קלינית במוסדות כגון בתי חולים. לאחר סיום ההתמחות מקבל המתמחה תואר דיאטן קליני או דיאטנית קלינית. חלק מן הדיאטנים בוחר להמשיך לתארים מתקדמים, או להתמחות בנושאים כגון רפואה טבעית, תזונה הוליסטית וכדומה. לימודי תזונה כאלה מאפשרים להם לשלב בין עקרונות התזונה המערביים, כפי שהם נלמדים במוסדות האקדמיים, לבין עקרונות התזונה שנגזרים משיטות אחרות, לא-מערביות.
תזונה כאמור, היא תחום המשיק לתחומים רבים. משום כך כוללים לימודי תזונה מגוון של קורסים והם בעלי אופי רב-תחומי. בין התחומים והקורסים הנלמדים במהלך לימודי תזונה נמצאים הנושאים הבאים: טיפול בהפרעות אכילה שונות, כגון בולמיה ואנורקסיה, לימוד העקרונות של תזונה נכונה, לימוד העקרונות של תזונה בהריון, ביוכימיה, חילוף חומרים, חינוך לעקרונות תזונה נכונה, פיזיולוגיה של הצמח, אנליזה של מזון, תזונה לחולים במחלות שונות, כגון סרטן או סכרת, יסודות הפעילות הגופנית והשילוב בינם לבין תזונת האדם, מדעי החברה, פסיכולוגיה, גנטיקה כלכלה ועוד תחומים רבים. כל התחומים הללו חיוניים לצורך הבנה מקיפה והוליסטית של סוגיות הקשורה בתזונת האדם.
בוגרים של לימודי תזונה יכולים להשתלב במגוון של מקומות עבודה, או לפנות לשוק הפרטי ולפתוח קליניקה עצמאית. ביכולתם לעבוד בבתי חולים, בקופות החולים, לעבוד במפעלים העוסקים בתחום המזון, להוראה במסגרת מוסדות העוסקים בתחום התזונה, למערכת החינוך וכן הלאה. לימודי תזונה לתארים גבוהים יותר, כגון תואר שני ושלישי בתחומי מדעי התזונה יאפשרו לבוגרים לאייש משרות בכירות וירחיבו עוד יותר את אפיקי התעסוקה הפתוחים ביניהם.