מזון רפואי הוא מזון מיוחד שנועד לסייע במתן מענה לצרכים תזונתיים או צרכים רפואיים מיוחדים של חולים הסובלים ממחלה או מצב רפואי אשר מפריע להם לצרוך את הרכיבים התזונתיים הדרושים להם מתזונה רגילה. מזון רפואי למעשה תומך בחולים הסובלים מתת תזונה או נמצאים בסיכון לתת תזונה. הוא יכול להחליף את התזונה הרגילה באופן חלקי או באופן מלא ולספק למטופלים את החומרים המזינים החיוניים להם הם זקוקים כדי לשרוד, להתאושש ולשגשג.
מזון רפואי הוא ממש גלגל הצלה עבור סוגים שונים של חולים, הוא מגיע בצורה נוזלית לרוב כך שניתן לצרוך אותו דרך הפה, או לחלופין דרך צינורית הזנה עבור חולים המוזנים בצורה כזו. ישנם סוגי מזונות אשר מספקים תזונה מלאה, בעוד שאחרים מספקים תזונה חלקית, כלומר השלמת תזונה במקרים בהם זה דרוש. מזון רפואי ניתן לקנות באתר העיקר הבריאות והוא מתאים לחולים בכל הגילאים החל במבוגרים ועד ילדים.
טיפול תזונתי ממוקד בחולה יוביל לתוצאות בריאותיות חיוביות ויכול לשפר את איכות חייהם של חולים גם לטווח הרחוק. ישנם סוגים שונים של מזונות רפואיים כאשר כל סוג מיועד לתמוך בחולים עם דרישות קליניות ספציפיות, לכן חשוב מאוד להתייעץ עם אנשי מקצוע בתחום הבריאות ולא לצרוך באופן עצמאי. מזונות עשירים בחלבון יש לתת לחולים עם פצעים או שברים, חולים לאחר ניתוח, קשישים, חולים במחלות כליה או חולי סרטן. מזונות עשירים בסיבים משמשים לעיתים קרובות חולים עם שלשולים, עצירות או בעיות נוירולוגיות. יש מזונות שמותאמים לסוכרתיים, ישנם מזונות עשירים באנרגיה שמיועדים לחולים שאינם יכולים לצרוך כמויות גדולות של מזון וכן הלאה.
למזון רפואי יש יתרונות רבים. הוא יכול לסייע בשיפור, ריפוי והפחתת הסיכון לפצעי לחץ, לשמור על חוזק השרירים, לתמוך בהתאוששות ממחלות וניתוחים, ולעשות אופטימיזציה לתגובה החיסונית. כמו כן בעזרת המזון ניתן להפחית סיבוכים אפשריים כמו זיהומים, לשפר את התוצאות הקליניות, באיכות החיים. לצמצם סיבוכים לאחר הניתוח, לשפר מגבלות תפקודיות, להיאבק בתת תזונה ועוד. מזון רפואי אינו מיועד רק למבוגרים או קשישים אלא גם לילדים ותינוקות קטנים, בין אם כאלו שסובלים ממחלות, בין אם לאחר ניתוחים, ובין אם כתוצאה מאלרגיה למזון או בעיות במערכת העיכול.
מזון רפואי יכול לשפר את איכות החיים של מטופלים וחולים, אולם כמובן שיש להתייעץ בגורמים רפואיים לפני שנעשה בו שימוש.