התחום של תזונה טבעית זוכה לעניין רב בשנים האחרונות בעולם הדיאטה, אך רוב בני האדם, אם ישאלו, יתקשו להגדיר מהי. האם תזונה טבעית זהה לטבעונות? האם פירושה צריכה של מזונות לא מעובדים בלבד? האם היא תזונה בהתאם לעקרונות של שיטה חיצונית כלשהי או תזונה בהתאם לעקרונות שטבעיים לאדם, ואם כך הוא, מי קובע מהם העקרונות שטבעיים לאדם? דיאטנית קלינית? האם מדובר בתזונה שאינה דוגלת בצריכה של תוספי תזונה? במאמר זה ננסה להסיר את הערפל המכסה את התחום של תזונה טבעית וננסה לספק הסבר מקיף וממצה של כל מה שחשוב לדעת על תזונה טבעית.
תזונה טבעית הינה אחד מהתחומים בהם עוסקת הרפואה הטבעית (נטורופתיה) ומקורותיה עוד בהגותו של היפוקרטס, שנחשב למייסד הרפואה המערבית. הרפואה הטבעית תופסת את האדם כישות הוליסטית ושלמה, בה מתקיים אחדות של גוף ונפש. משום כך מבקשת הנטורופתיה להתייחס לאדם כמערכת ולא כאוסף של סימפטומים. הנטורופתיה מאמינה בחיזוק כוחות ריפוי הטבעיים כנגד מחלות והיא מייחסת חשיבות רבה להקפדה על תזונה נכונה על פי תפיסתה, או תזונה טבעית, כהגדרתה. בנוסף להקפדה על תזונה טבעית מאמינה הנטורופתיה בשימוש בצמחי מרפא, תוספי תזונה, רפלקסולוגיה, עיסוי, שמנים אתריים וחשיבה חיובית.
תזונה טבעית מתבססת על מספר עקרונות, ומטרתה חיזוק הקשרים בין גוף האדם לנפש האדם, חיזוק כוחות ההגנה הטבעיים של הגוף מפני מחלות והגברת החיוניות האנושית ויכולת התפקוד של האדם במצבים שונים. העקרונות המובילים של תזונה טבעית הם:
תזונה טבעית הינה חלק מתהליך הריפוי של הגוף וכפי שלמודים בתהליך לימודי נטורופתיה גם הנחיות בנוגע לאופן בו יש לאכול את המזון. הכללים החשובים, מעבר להקפדה על תזונה טבעית, הם: