כאשר אנו מדברים על דיאטה לילדים, עלינו לחלק את גילאי הילד למספר קבוצות: 0-4, 5-10, 11-18 . כל התייחסות לדיאטה ותזונת הילד לאורך השנים חייבת להתבצע על פי קבוצת הגיל שלו ובצריכה היומית המומלצת לו. ידוע כי הגיל החשוב ביותר עבור דיאטה ותזונה נכונה לילד היא מרגע שהוא נגמל מחלב אם או פורמולה, ומידת הגיוון שהוא מקבל מהוריו מרגע שהתחיל לאכול אוכל מוצק. מאותו רגע, התחלתם לעצב את הגיוון שלו במזון, את צורת האכילה שלו ואת המידה בה יאהב ממתקים, מיצים או אוכל בריא. ככלל, ילדים הם מראה של הוריהם. אם בבית אוכלים רק פיצות והמבורגרים, אין שום סיבה או זכות מהורה לדרוש מילדיו ברוקולי. אבל אם הבית שומר על דיאטה (תזונה מאוזנת), וכאן נכנס מקומו של זה שאחראי על המטבח בבית, כך ניתן יהיה לשלוט על תזונת הילדים.
לאחר שהילד נגמל מחלב או פורמולה, עליכם לתת לו כמה שיותר צבעים של ירקות כחלק ממגון תפריט הדיאטה, כדי שילמד לצרוך ירקות, פירות, ומזון בעל ריחות וטעמים. כאן המלצה – נוטים לחשוב כי ילדים מעדיפים עיוף מכובס או פירה ללא תבלון תפל וחסר טעם כחלק מהדיאטה. האם אתם הייתם אוכלים אוכל כזה? לא? גם ילדיכם. איזו סיבה בעולם תכריח אותם לאכול אוכל חסר טעם? תנו להם אוכל טעים. עם תבלינים בדיוק כמו שאתם אוכלים. עם מלח, פלפל, ותבלינים חמים כמו כמון, והל, וציפורן. מה שאתם אוכלים בבית. ילד בן שנתיים שאוכל קציצות ברוטב עגבניות יחד עם הוריו, אינו מחזה נדיר, אם מגיל זה הוא מתרגל למה שאוכלים הוריו. ואם הוריו מרבים בשתיית מים, וזה מה שהילד רואה על השולחן אין שום סיבה שהוא ידע שקיים בעולם משקה כזה שנקרא קולה. דיאטה בריאה היא דיאטה חכמה – תנו לילד לאכול רק כמה שהוא רוצה. בגיל הזה, הם יודעים בדיוק מתי שבעו. מנגנוני האכילה שלהם פרימיטיביים, ולא חברתיים, ולכן המוח שלהם יודע בדיוק מתי הוא צריך להפסיק לאכול. אין להכריח אותם לאכול כאשר אמרו די!
זהו הגיל הקשה ביותר בדיאטה ותזונת ילדים. פתאום הילד נראה לכם רזה מדי, ו"לא אוכל כלום". פתאום יש לו בטן גדולה מאד והוא נראה לכם שמן יחסית לאחרים. כל אלו הם בדיוק בגיל ההתפתחות והגדילה שלהם משלב של תינוקות למעבר לגיל הילדות.
זהו גיל שבו בטן הילד עדיין גדולה. האברים שלהם דקים ולא פרופורציונליים לבטן ולראש שעדיין מעט יותר גדולים, ובנות בעיקר, עולות מאד במשקל סמוך לגיל 10. אבל, אם אתם שומרים על דיאטה – ארוחות קבועות, מסודרות ומאוזנות, מפחיתים את הביקורים במסעדות המזון המהיר לפעם בשבועיים בלבד, תוכלו לשמור על ילד שיגדל לאכול אוכל בריא ומזין, ואחר כך לא יפתח הפרעות אכילה. דעו: זה הגיל בו מתחילים לפתח את ההפרעות הללו: אמא שרודפת אחרי הילד לאכול אוכל שאינו אוהב, או לחילופין אם שאומרת כל הזמן לבתה תפסיקי לאכול ממתקים ושוקולד, גורמת לבעיות בגיל ההתבגרות שלה.
גיל ההתבגרות אצל ילדים הוא הקשה ביותר, המורכב והמסובך ביותר עבור בני האדם (וגם בשביל דיאטה). ההורמונים משתנים בקצב מבחרר, הגדילה של הילדים היא מהירה מאד ותכופה ודורשת אנרגיות עצומות והילדים הללו כל הזמן או עייפים או רעבים. אם ילדכם גם עוסק בפעילות גופנית או בפעילות ספורטיבית ענפה, הרי שקיבלתם סייח שעסוק רובו ככולו באכילה בלתי פוסקת. הם מפתחים טעמים חדשים, הם צריכים מתוק בשל השתוללות ההורמונים שלהם והם צריכים כל הזמן לאכול כמו אוגרים. הם רעבים.
בגיל זה עליכם ההורים להיות אחראים יותר מבכל גיל אחר ולהשקיע מאד בדיאטה: ראשית, לדאוג שיהיה בבית אוכל מבושל, אחרת הם יחפשו נישנושים וממתקים, חטיפים וצרות אחרות. ואם יש אוכל בריא המכיל ירקות, פירות זמינים (ואפילו השאירו צלחת פירות חתוכים במטבח ותראו מה קורה לה), אם יהיה עוף ובשרר באופן תדיר ופחמימות במידה, הרי שתוכלו לגדל ילד בריא עם התפתחות תקינה. נכון, הם אוהבים ג'אנק פוד. אז תכינו ביית פיצות ביתיות שיהיו מזינות יותר ובערך קלורי נמוך יותר, פלאפל והמבורגר ביתיים, שבהם אתם שולטים על סוג הבשר, מידת הטיגון או איכות החומוס. דאגו לכריכים בריאים לבית הספר, כאלו המכילים חומוס, פסטרמה, גבינות, יקרות ולעיתים אפילו שני כריכים אם הם חוזרים עד השעה 14.00 או יותר. הרי לא תצפו שמשעה 10.00 הם יצומו. בגיל כזה? דאגו שהם יהיו שבעים מאוכל מזין. מים ולא שום מיץ ממותק. אם הם פעילים, משקה איזוטוני מגיל 16 יהיה מצוין.
זהו גיל חסר פרופורציות. הם מתפתחים, הזרועות והרגליים ארוכות והגוף קצר. חותמת השפם בגברים וניצני ההתפתחות הנשיים, מציגים בפניכם גיל מוזר והפכפך. דבר אחד אנחנו מתרים וממליצים בחום: בגיל ההתבגרות הימנעו ממאכלי סויה!! סויה מכילה כמות גבוהה של אסטרוגן (הורמון נשי) שעלול לפגוע בנערות ונערים כאחד! כל אחד מהם בצורה אחרת. הימנעו מכך. בהצלחה.